DierenOpvangCentrum de Doornakker

Opvang, zorg en herplaatsing voor zwerf- en afstandsdieren in de gemeenten: Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Oirschot, Reusel-de Mierden, Son & Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

zaterdag 14 mei 2011


Afgelopen zondag (8-5-'11) ben ik samen met mijn moeder naar de Cesar Milan Live Show gegaan in de Heineken Music Hall. Nadat we onze plaatsen hadden gevonden begon het seminar vrij snel. Een spectaculaire opkomst; Cesar kwam op in een t-shirt van het Nederlands elftal en op een oma fiets inclusief mandje aan het stuur. Hij maakte zelfs een klein bedank betuiging aan alle moeders in verband met Moederdag. Na een kleine uitleg over zijn verleden kwam Cesar vrij snel ter zake: wereldwijd ondervinden veel mensen moeilijkheden met hun honden, omdat ze geen leiderschap bieden. In plaats van een hond een hond te laten zijn "vermenselijken" ze hem/haar en stellen geen grenzen, noch corrigeren ze slecht/ongewenst gedrag. Dit leidt tot honden die de dienst uitmaken thuis en geen respect hebben voor hun baasje.

Voor diegene di e de "Dogwhisperer" volgen en zijn boeken hebben gelezen bevatte de show eigenlijk niet veels nieuws. Cesar verklaarde een aantal van de principes die hij hanteert, zoals "1. nose, 2. eyes, 3. ears". Aan de hand van twee pups liet hij zien hoe honden de wereld vooral ervaren door middel van hun reukorgaan. De moderne mens hanteert helaas vaak de verkeerde aanpak: 1. ears, 2. eyes, en geen neus. Om een hond werkelijk in zijn waarde te laten moeten wij ons aanpassen naar hun psychologie en dus eerst de hond je uitgebreidt laten besnuffelen, voordat we "op de menselijke manier" contact maken, via aaien en praten tegen de hond.
Ook Cesar's regel: 1. excercise, 2. discipline, 3. affection werdt nadrukelijk besproken. Aan de hand van voorbeelden legde Cesar uit waarom beweging en discipline zo belangrijk zijn voor honden; namelijk, het zit in hun natuur om te migreren en te werken voor hun voedsel. Als ze door hun baas niet voldoende energie kwijt kunnen gaan ze zelf oplos singen zoeken voor hun probleem.
Door middel van het voorbeeld van een aantal belangrijke figuren in de wereld (Oprah en een aantal presidenten van de VS) liet Cesar zien dat zelfs mensen die wij als "belangrijk" en succesvol beschouwen, lang niet altijd hun honden onder controle hebben. Volgens Cesar komt dat onder meer omdat wij mensen onze hond behandelen als een mens. Bijvoorbeeld Oprah zag haar hond als: naam, ras, mijn dochtertje. Volgens Cesar moeten we dieren benaderen als: 1. animal, 2. species, 3. breed, 4. name. Onze honden zijn geen kleine mensjes, maar honden! Daarom moet eerst de hond in hen vervuld worden (door middel van veel beweging, structuur en discipline) voordat we hen als mensen gaan behandelen. Het is prima tegen een hond te praten, maar doe dat als hij/zij kalm en onderdanig is (en verwacht vooral niet dat ze je begrijpt :P).

Al met al was de ervaring zeker de moeite waard! Alhoewel er weinig nieuws voor mij aan bod kwam vond ik het vooral mooi om te zien hoe zijn ideƫen en technieken in het echt werken. Als het in het echt ziet of op tv maakt toch een groot verschil. Vooral zijn uitstraling (energie) is mooi om een keer te ervaren, en hoe hij kan switchen tussen gemoedstoestanden. Helaas zijn er niet veel honden op het podium geweest en gek genoeg toonden de zogenaamde "probleemhonden" keurig gedrag; een hond die obsessief op zijn bal focuste was ineens rustig, wat de crew ook probeerden, en een hond die normaal tegen iedereen opsprong wist zich ook prima te gedragen. Misschien een kleine afgang voor hun baasjes, maar het bewijst wel dat een andere aanpak en een andere locatie/omgeving al een groot verschil kan maken voor een hond.
Daarnaast wist Cesar ook echt te entertainen. Bij veel van zijn voorbeelden imiteerde hij letterlijk het gedrag wat de hond op dat moment uitvoerde. Hij deed zelfs een keer een dominante kat na! Dit wekte natuurlijk veel gelach op vanuit het publiek. Ook wist hij g oed uit te beelden hoe de wereld vanuit een hond z'n perspectief eruit ziet. En met name, hoe honden het gedrag van mensen ervaren. Dit was voor mij de grootste eye-opener en een punt waarbij ik zeker meer wil stil staan. Ik had wel graag meer honden op het podium gezien, maar ik denk dat vooral de beperkte tijd daar geen ruimte toe bood.

De show eindigde met quote van Ghandi: "The greatness of a nation is measured by the way it treats his animals". Een quote die je toch aan het denken zet!




Met vriendelijke groet,

Bart Evers

Geen opmerkingen: